Позив на панел дискусију

Позив на панел дискусију

Панел дискусија ,,Климатска акција у Србији и ЦОП 28“, биће одржана 22.11.2023. године, у Простору Миљенко Дерета – Добрачина 55 у Београду, од 18 до 19:30 часова. Улаз је слободан.

Уколико нисте у могућности да се придружите у физичком простору, панел дискусију можете пратити уживо на фејсбук страници Green Fest – Belgrade.

На панел дискусији ће говорити:

Проф. др Владимир Ђурђевић – редовни професор на Физичком факултету Универзитета у Београду
Мирјана Јовановић – програмска менаџерка у Београдској отвореној школи у програмској области Енергија, клима, и животна средина
Слободан Перовић – консултант у области заштите животне средине и ОИЕ

Модератор: Владан Шћекић – Центар за унапређење животне средине

Температуре на Земљи обарају рекорде из године у годину. Глобалне и националне политике у области климатских промена се све више „заоштравају“, циљеви се рапидно мењају, и све је усмерено ка једном циљу – задржати глобално загревање испод 1,5 степени целзијуса. Са друге стране, бројне земље су већ погођене климатским променама и њихова искуства показују да ће брзина прилагођавања на измењене климатске услове имати значајну утицај на друштвене заједнице и економије широм света.

Планета се у просеку већ загрејала за 1,2 степена, али глобално загревање није равномерно распоређена појава.

Србија се загрева брже од светског просека, као и цео медитерански појас. У неким деловима Србије, просечна температура је порасла за 1,8 степени. За ово постоје врло конкретни показатељи – у периоду од 1961. до 1990. године смо имали само 3 сушне године, док је у периоду од 2011. до 2020. године скоро свака друга година била сушна.

На панел дискусији учесници ће се потрудити да процене квалитет националног законодавства у овој области, као и брзину имплементације постојећих политика у области ублажавања и прилагођавања на климатске промене. Осврнуће се и на Извештај из сенке Коалиције 27, који је недавно објављен, као и на очекивања од предстојеће Конференције Уједињених нација о климатским променама (ЦОП28), која ће бити одржана од 30. новембра до 12. децембра.

Укључите се и поставите питања учесницима!