Беседништво

Беседништво

Ове године смо први пут имали прилику да се окушамо у беседништву. Са великом радошћу смо се одазвали на позив Студиа „БИС“ и започели припреме за такмичење. Наши талентовани ученици су написали веома занимљиве и поучне беседе које се баве важним темама, а потом вежбали како да их лепо и изражајно говоре. У четвртак, 23. децембра, у Културном центру Чукарица одржано је велико финале у беседништву и рецитовању на ком је Христина Стајић, ученица 8/2, освојила 2. место. Христинина беседа ,,Пубертетлије заувек“, као и Христинине говорничке способности и таленат за глуму привукли су велику пажњу публике и жирија.

Христина је у свету уметности од малих ногу. Док је живела у Љубљани, ишла је на балет и била изабрана за улогу у Љубљанској опери и балету „Хрестач“ (Крцко Орашчић), убрзо је постала и члан дечјег плесног ансамбла и дуго играла у опери „Десета хчи“. У Београду је похађала школицу глуме код Неше и Снеже Недадовић, где је, како каже, поред глуме, научила много тога о сценографији, режији, продукцији, али и о томе како бити добар човек. Играла је у разним представама, снимала рекламе, филмове и добила улогу мале Бранке у представи „Велика драма“ Синише Ковачевића у Народном позоришту. Тада је имала прилику да упозна наше бројне глумце, осети атмосферу пре и после представе и упозна се са самим позориштем. У Народном позоришту је глумила три године, све док није прерасла улогу.

Ове године је са школом глуме била на кампу на Тари, где се први пут опробала и у писању. Као инспирација за прву предствау послужиле су јој књиге „Мали Принц“, „Алхемичар“, „Слика Доријана Греја“ и филм „Оно мало душе“. Христина је велики љубитељ позоришта, ужива у представама као што су „Лилиом“ и „Дечак са кофером“. Позориште јој помаже да другачије сагледа свет и уметност. Велика жеља јој је да студира ФДУ и наступа у Југословенском драмском позоришту.

Беседништво је заволела када је прочитала увод књиге „Проговори да видим ко си“ Слободана Роксандића. Допада јој се леп говор и јавно излагање. После освојеног 2. места, још више жели да ради на својој дикцији, презентацији идеје и кретању на сцени. Сигурна је да је беседништво прави начин да се изрази и изнесе своје идеје.