О нашој школи

direktorka_01

Реч директора

Татијана Васовић Новосел, директор

Бановић Страхиња

Школа носи име по јунаку народних песама Бановић Страхињи. Не може се рећи која се историјска личност крије под тим именом. Претпоставка је да је то био зетски господар Ђурађ Страцимировић Балшић, зет кнеза Лазара, који је владао од 1386. до 1404. године. По народном предању драгачевског краја потомци Страхињића Бана су Страхињићи, најстарија и највећа породица у селу Дљину. Локално становништво с поносом показује „рушевине двора и цркве Страхињићеве“. Јужније, у Старом Влаху, налазе се на Мучњу рушевине Банове куле. У Црној Гори Пипери говоре да је „бан Страхиња од Косова деда њиховог претка Пипа“. Вукова песма везује Бановић Страхињу за место Бањска „крај Косова“ и за чувени манастир, задужбину краља Милутина и његове мајке Јелене из 14. века, која се налази на десној обали Бањске.
Будући да титула бан није постојала у немањићкој држави, то су најстарије песме о Бановић Страхињи настале вероватно у Босни и Хрватској, као и песме о бану Милутину, коме је Страхиња био син или унук.
Овакви банови и војводе, а касније харамбаше, паше и бегови били су одувек, без обзира на историјске чињенице, популарни јунаци народне епике. Истицали су се у бојевима, двобојима и пустоловинама сваке врсте, те су често приказивани веома сликовито у својим индувидуалним односима и подухватима.
Страхињић бан или Бановић Страхиња спомиње се у народним епским песмама старијих времена. По јунаштву се може мерити са Милошем Обилићем, а по племенитости се издваја изнад свих епских јунака јер, наоружан љубављу, успева да победи самога себе и довољно снажан да може да прашта.

  • Школа је основана 14. јула 1964. године.
  • Формирана је као „Основна школа у Улици кнеза Вишеслава“.
  •  Од 19. маја 1965. носи назив Основна школа „Бановић Страхиња“.
  •  19. мај се слави као Дан школе.

Упознавање

Одлуком Скупштине општине Чукарица, на заједничкој седници Општинског већа и Већа радних заједница, 14. јула 1964. године, у циљу растерећења основних школа на Бановом брду основана је нова школа. У прво време школа носи назив „Основна школа у Улици кнеза Вишеслава“. На почетку школске 1964/65. године имала је 942 ученика, распоређених у 28 одељења. Касније, у току школске године, формирано је још једно одељење, па је тако укупно било 29 одељења на почетку рада школе.

– Двоспратна зграда од црвене цигле смештена на обронку Кошутњака
– Школа која дише ритмом природе.
–  Окружена зеленилом дрвећа, далеко од прометних саобраћајница, далеко од димњака и топлана…
– Школско двориште ограђено је новом оградом веселих боја и оплемењено бројним детаљима, као што су кућице за птице, украсне жардињере, терени за друштвене игре (шах, „Школица“ и „Не љути се човече“)

– Два хектара од укупне површине дворишта налазе се под засадом дрвећа и украсних жбунова.
–  У школском парку се налазе летње учионице, у којима ђаци уче, раде и уживају на чистом ваздуху.
–  У холу школе налази се велики акваријум и панои са ученичким ликовним и литерарним радовима.

Похвалнице